De voor- en nadelen van een
hefdak caravan

Hefdak caravans zijn er in verschillende soorten en maten. In Nederland zien we de Kip Kompakt met hefdak vaak voorbij komen. Ook de hefdak caravans van Eriba en Rapido zien we regelmatig. Veel mensen zijn er dol op, sommigen vinden het niets. N57 Caravans zet de voor- en nadelen van een caravan met hefdak op een rijtje. Bovendien tonen wij hier 8 hefdak caravans in topstaat, die wij onlangs verkochten.

 

 

Kip kompakt 37 ek hefdak caravan

 Kip Kompakt 37 EK met hefdak uit 1991. Ingedeeld met rondzit en eindkeuken. 

 

 

De voordelen

1. Een Hefdak caravan ligt beter achter de auto

De vorm en hoogte van een caravan hebben veel invloed op de luchtweerstand tijdens het rijden. Een caravan met hefdak is per definitie minder hoog dan een 'conventionele' caravan omdat het dak nu eenmaal een stuk ingeklapt is. Het resultaat is dat hefdak caravans een veel lagere luchtweerstand hebben. Daardoor zal het brandstofverbruik van de auto ook een stuk lager zijn. Dat is fijn voor het milieu en je portemonnaie! Bovendien neemt rijcomfort toe omdat de bestuurder minder van de caravan achter de auto 'merkt'. Je rijdt dus voordeliger naar je vakantiebestemming en komt uitgeruster aan! 

 

Kip kompakt 37 kk hefdak caravan

Kip Kompakt 37 KK met hefdak uit 1994. Ingedeeld met standaardzit en kleine zit. 

 

 

2. EEn caravan met hefdak kan gemakkelijker gestald worden

Door zijn geringe hoogte heb je met veel hefdak caravans meer vrijheid bij de keuze van een stalling. Een conventionele caravan past vrijwel nooit in een garagebox terwijl sommige hefdak caravans daar moeiteloos in passen. Heb je een carport bij huis en wil je je geliefde caravan graag dicht bij huis stallen? Grote kans dat je caravan met hefdak zo onder de carport geparkeerd kan worden, terwijl dit met een caravan zonder hefdak niet altijd kan.  

 

Rapido club 32 tdl hefdak caravan

Rapido Club 32 TDL uit 1996

 

 

3. een caravan met hefdak geeft meer Kampeergevoel

Onze klanten kopen vaak een hefdak caravan om de praktische voordelen van een caravan te combineren met het 'echte kampeergevoel' van een tent. Een hefdak caravan blijft natuurlijk een caravan maar met een hefdak van tentdoek krijg je meer van 'de elementen' mee dan in een conventionele caravan. Wie wordt er niet graag gewekt door zingende vogeltjes?     

 

Eriba touring pan familia 320 hefdak caravan

Eriba Touring Pan Familia 320 met kopkeuken uit 2000

 

 

4. Een hefdak caravan ziet er gaaf uit

Smaken verschillen. Toch vinden héél veel mensen een caravan met hefdak er heel gaaf uitzien. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande Eriba Pan Familia uit 1988 eens. Is het geen plaatje?

 

Eriba pan familia hefdak caravan

Eriba Pan Familia retro caravan uit 1988

DE Nadelen

1. EEN HEFDAK is kwetsbaarder

Een belangrijk nadeel van een hefdak caravan ten opzichte van een conventionele caravan is de kwetsbaarheid van het tentdoek. Hier kunnen scheurtjes en gaatjes in ontstaan, of het 'weer' kan in het doek kan gaan. Bovendien zijn hefdaken vrijwel altijd voorzien van ritsen en horren, die stuk kunnen gaan. Bij verkeerd gebruik of na verloop van tijd zal een reparatie of zelfs vernieuwing van het doek nodig zijn. Gelukkig kan een goede zeilmakerij je hierbij helpen. Ook de mechaniek die het in- en uitklappen van het hefdak mogelijk maakt heeft onderhoud en soms een reparatie nodig. Zo hebben wij meermaals de gasveren van hefdak caravans vervangen omdat het dak niet meer uit wilde klappen.   

 

Eriba touring triton 410 hefdak caravan

Eriba Touring Triton 410 GT uit 2001

 

 

2. EEN caravan met HEFDAK is frisser

Eerder schreef ik dat je in een caravan met hefdak meer van 'de elementen' mee krijgt dan in een conventionele caravan. Dat is vaak erg leuk maar zou weleens een nadeel kunnen zijn als je in de winter gaat kamperen. Een hefdak van tentdoek is niet goed geïsoleerd. Ben je een koukleum ga je graag in het voor- en naseizoen kamperen? Bedenk dan of een caravan met hefdak van tentdoek iets voor je is. Bij een Rapido met een 'hard' hefdak hoef je je geen zorgen te maken om de isolatie. 

 

 Rapido club 32 t hefdak caravan

Rapido Club 32 T uit 1997 met hard hefdak

 

 

3. Hefdak caravans zijn prijzig

Goede hefdak caravans zijn gewild en vergeleken met 'conventionele' caravans is er niet zo veel aanbod. Hierdoor kunnen caravans met hefdak prijzig zijn. Heeft u een mooie op het oog? Wacht dan niet te lang want hij kan voor uw neus weggekaapt worden. Maar let op: ik zie geregeld (technisch slechte) hefdak caravans te koop aangeboden worden voor te hoge prijzen. Wilt u een technisch goede hefdak caravan kopen voor een eerlijke prijs? Dan bent u bij N57 Caravans aan het juiste adres!  

 

Eriba trition QB

Eriba Triton QB uit 1993

Hefdak caravan kopen of verkopen

Wil je een hefdak caravan kopen en ben je benieuwd welke modellen wij op dit moment in voorraad hebben? Bekijk dan ons caravan aanbod. Wil je zonder gedoe je hefdak caravan verkopen? Meld je caravan direct aan en ontvang binnen 24u een vrijblijvend voorstel. Wij zijn altijd op zoek naar mooie hefdak caravans. 

 

Bekijk caravan aanbod        CARAVAN VERKOPEN