Caravan verkopen tips
9 tips voor een snelle verkoop

Je caravan verkopen doe je niet iedere dag en kan een tijdrovende klus zijn. Wat moet ik doen om mijn caravan te verkopen? Wat is mijn caravan waard? Hoe verkoop ik mijn caravan op een veilige manier? N57 Caravans geeft 9 caravan verkopen tips om je caravan zo snel mogelijk tegen een goede prijs te verkopen.

1. Bepaal het verkoopkanaal

Kies je voor het gemak en de snelheid van een caravanbedrijf dat gespecialiseerd is in de in- en verkoop van gebruikte caravans? Verkoop je caravan dan direct aan N57 Caravans.

 

  • Stap 1: Bied je caravan aan.
  • Stap 2: Ontvang binnen 24u een vrijblijvend bod.
  • Stap 3: Akkoord? De caravan wordt opgehaald.

 

Kies je voor de ‘moeilijke weg’ met kans op een hogere opbrengst? Probeer de caravan dan zelf als particulier via bijvoorbeeld Marktplaats te verkopen. Hier zijn vaak kosten aan verbonden en de verkoop zal langer duren. Neem daarom zeker in dit geval onderstaande tips aandachtig door.

2. Zorg voor een schone en opgeruimde caravan

Het is simpel: een schone caravan is sneller verkocht dan een vieze. Was de buitenkant en stofzuig de binnenkant. Zorg ervoor dat koelkast, aanrecht, gaspitten, toiletruimte en vloer schoon zijn. Controleer nog even of het toilet geleegd is. Ligt er nog niet-bruikbare inventaris in de caravan? Haal deze er dan uit. Opgeruimd staat netjes.

3. Controleer de caravan op mankementen en los deze op

Mankementen kunnen een potentiële koper afschrikken, terwijl deze soms relatief eenvoudig en goedkoop op te lossen zijn. Denk aan: een kapot achterlichtglas door een ongelukje in de stalling, een kapot waterpompje of een kapotte raamuitzetter. Ben je handig? Vervang deze dan zelf en verhoog je verkoopkans!

4. Maak foto's en plaats een advertentie

Maak duidelijke foto’s bij daglicht. Zowel van de binnenkant als de buitenkant van de caravan. Maak van eventuele aandachtspunten of schade een close-up. Heb je nog ergens een foto van de voortent? Voeg deze aan de advertentie toe. Benoem in de advertentie ook de specificaties, zoals: merk caravan, model, bouwjaar, indeling, lengte, leeggewicht, maximaal gewicht en aantal slaapplaatsen. Ook is het goed om potentiële kopers te wijzen op aanwezige accessoires zoals luifel, voortent, mover, boiler, etcetera. Als de foto's gemaakt zijn en de specificaties zijn toegevoegd, is het tijd om de caravan te omschrijven (tip 5).

5. Wees eerlijk: omschrijf staat, onderhoud, gebruik en stalling

De ene caravan is na 20 jaar amper gebruikt en nog in zeer goede staat terwijl de andere na 10 jaar intensief gebruik niet meer zo netjes is. Vermeld daarom in welke staat een caravan van binnen en buiten verkeert. Hoe heeft hij gestald gestaan (binnen of buiten)? Hoe vaak is hij gebruikt? Hoe is hij onderhouden? Allemaal factoren die een koper een indicatie van de staat van de caravan geven. Heeft de caravan (hagel)schade? Vermeld dit op voorhand zodat een potentiële koper daar niet door verrast wordt. Wees eerlijk zodat u tijd bespaart en teleurstellingen voorkomt.

6. Wat is mijn caravan waard? Bepaal een realistische prijs

Het bepalen van de prijs kan lastig zijn. Voor jou kan je caravan veel (emotionele) waarde hebben, terwijl hij dat voor een koper niet heeft. Kijk rond wat er voor vergelijkbare caravans door particuliere verkopers gevraagd wordt en hoe lang deze te koop staan. Is jouw caravan in topstaat en een hogere prijs waard? Probeer die er dan voor te krijgen. Maar let op: een hoge prijs kan kopers afschrikken en de verkoop onnodig lang op zich laten wachten. Is de caravan in mindere staat, verwerk dit dan in de prijs. Dealerprijzen kunnen niet vergeleken worden met prijzen bij particuliere verkoop.

7. Wees goed bereikbaar en geduldig

Maak het voor een koper zo gemakkelijk mogelijk om contact op te nemen. Vermeld je telefoonnummer zodat een afspraak tot bezichtiging snel gemaakt kan worden. Beantwoord binnenkomende berichten of e-mails met vragen over de caravan zo snel mogelijk. Het kan een tijd duren voordat de eerste serieuze gegadigde zich meldt. Wees daarom geduldig. Een caravan is bij particuliere verkoop meestal niet binnen een week verkocht. De tijd die je caravan te koop staat hangt o.a. af van het seizoen, merk, model, de indeling en prijs.

8. Kies een plek voor de bezichtigingen

Meestal wordt een caravan meerdere keren bezichtig voordat hij wordt verkocht. Haal je de caravan uit de caravanstalling en kan hij thuis bezichtigd worden? Of spreek je met potentiële kopers bij de stalling af? Denk na over wat voor jou het beste werkt.

9. De verkoop: veilig betalen en overschrijven

Bepaal van tevoren hoe je (veilig) betaald wil worden en waar de caravan overgeschreven kan worden op naam van de nieuwe eigenaar. Geef je caravan nooit mee zonder dat je een RDW-vrijwaringsbewijs ontvangen hebt.